אורה ואליהו שוורץ
זוג המעצבים אורה ואליהו שוורץ הקימו בשנות ה־60 את סטודיו א.א שוורץ בחיפה, ממנו יצאו אינספור עיצובי בולים, כרזות וספרי ילדים, שחלקם קיימים עד היום ■ הכתבה היא חלק משיתוף פעולה בין המגזין למרכז שנקר לחקר העיצוב בו נמצא גם האוסף הייחודי של סטודיו שוורץ, בנוסף לאוספים ייחודים נוספים בתחום העיצוב המקומי ■ מאת: רותם קפלן, מנהלת האוסף
בשנת 1966 החליט זוג מעצבים צעיר להקים סטודיו חדש בחיפה והעניקו לו את השם ה״יצירתי״ – א.א שוורץ. היו אלו אליהו, הידוע בכינוי "מתוקה" ואורה, שניהם בוגרים טריים דאז של המחלקה ללימודי גרפיקה בבצלאל. לאחר הלימודים עבדו השניים בסטודיו החיפאי הידוע "גרפיס", שם הכירו, ולאחר מכן פתחו את הסטודיו העצמאי שלהם כאמור, שפעל משנות השישים עד תחילת שנות האלפיים.
אורה ו"מתוקה" עבדו יחד בסטודיו אך סגנונם היה היה מגוון והטרוגני. רבים מהפרויקטים פוצלו בתחילה לעבודה בנפרד והמשיכו תוך כדי התייעצויות וחשיבה משותפת המתכנסת לכדי המוצר הסופי המשותף שעליו כמובן חתומים שניהם יחדיו. השילוב בין מתוקה לאורה הוליד דימויים שייצגו את הסגנון הייחודי של כל אחד מהם, אך גם אפיינו את מערך הכוחות המגדרי, כאשר החלוקה נעשתה באופן טבעי ועל־פי תחומי העניין האישיים. לדוגמה, אם "מתוקה" היה אחראי על החלק הצבאי, אורה היתה אמונה על עבודות הפונות יותר למגזר הצעיר. אורה איירה ספרי ילדים רבים, והשפעותיה העיקריות היו עולמות הפולקלור והאומנות הפוביסטית, המבוססת בין היתר על עבודה רוויות צבע אך מופשטת וחופשית יותר. כמו למשל בסדרת הבולים שעיצבה אורה בה ייצגה נשים חזקות ולשם כך בחרה את הדמויות המקראיות של יעל, אסתר ושרה.
לקריאת הכתבה המלאה >>>
לקריאת הכתבה המלאה >>>