גולן ענת

צורפת, מעצבת ואומנית פעילה בשדה הצורפות העכשווית. עוסקת בהבעת רעיונות, רגשות וחוויות באמצעות תכשיטים, חפצים ופריטי יודאיקה. בוגרת תואר ראשון בהצטיינות במחלקה לצורפות ואופנה ותואר שני בהצטיינות במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל (מסלול אודות עיצוב). תהליכי עבודתה משלבים בין מחקר קונספטואלי מקיף, מעבדה חומרית ניסיונית, טכניקות צורפות מסורתיות ועבודת יד איכותית. אהבתה הכנה למלאכה ולערכים הגלומים בה, הובילה אותה לאורך השנים לעסוק בהוראת צורפות, הן במסגרות פורמליות והן כאמצעי לעשייה חברתית עם אוכלוסיות שונות ומגוונות (כמו הקמת סדנאת צורפות לנוער בסיכון באבו גוש או הוראת עיצוב וצורפות במכללת 'אמן' החרדית). זכתה במספר פרסים לעיצוב מצטיין ומציגה בתערוכות בארץ ובעולם. בימים אלו מפעילה סטודיו עצמאי בהרי ירושלים ליצירה והוראת התחום ליחידים ולקבוצות. 

למן הצורפות המסורתית ועד ל"אמנות הענידה" כיום, התכשיט - צמוד לגוף ופונה החוצה - משמש כציר של תקשורת חזותית בין העונד והעונדת לבין הצופים. כאז כן היום, התכשיט רווי בערכים חומריים, צורניים, רעיוניים וסמליים אשר מטעינים אותו במשמעות ומעניקים לתפקידיו הצדקה: סמל סטטוס או קמע, אובייקט טקסי או ירושה מהסבתא; קרט חומרי ורגשי שזורים זה בזה. 

לתפיסתה של גולן, תכשיטים עכשוויים הם פלטפורמה רלוונטית להבעת רעיונות, רגשות ומחשבות. זוהי הזדמנות לטעון אובייקט במסרים מורכבים ולשלוח אותו לעורר הִידוּד (אינטראקציה) עם הסביבה. תכשיט הנענד על הגוף, נושא את הפוטנציאל לעודד פריצת גבולות ולשמש כאמצעי לתקשורת בין אישית. פוטנציאל זה - לעורר שינוי ולאתגר את המוכר - הוא גם מה שמעמיד את היוצר/ת, מעצב/ת, צורפ/ת בפוזיציה הדורשת ממנו/ה לנקוט עמדה מנומקת ולעמוד מאחוריה. 

כל אלו ועוד, מציפים בה שאלות בנוגע לתפקידיו של הצורף בחברה כיום והביאו אותה לחלום על הקמת תנועת (Jewelrism (Jewelry + Activism ובהמשך, על ייסוד 'בית הספר לצורפות חברתית'. מסגרות שתפקידן להעמיק את העשייה המשמעותית דרך התחום ולהעצים את היוצרים והיוצרות שלוקחים/ות בהן חלק. בשנים האחרונות היא פועלת ליצירת שילובים פוריים בין שדה הצורפות לבין שדות ידע אחרים, כמו בלשנות או מדע (בשיתוף האקדמיה ללשון העברית ומכון ויצמן, בהתאמה), זאת על מנת לבחון מרחבים בלתי צפויים של יצירה ושל אופני תקשורת חדשים.
 
 
designer-name

צילום: צילום: גיא־און