אפרת תמרה

מעצבת טקסטיל, בוגרת המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר, בוגרת התואר השני בעיצוב תעשייתי בהצטיינות, התוכנית לעיצוב וטכנולוגיה בצלאל, משתתפת בתוכנית של MIT בבוסטון. מרצה במחלקה לעיצוב טקסטיל בשנקר ומבנה, פנים וסביבה ובאקדמיה לעיצוב ויצו חיפה. בעלת סטודיו עצמאי לעיצוב ״תמרה אנה אפרת״  

החפץ הטקסטילי הוא מסמך המתעד את העבודה האנושית לאורך זמן. הוא אוגר מסורות חומריות, דפוסי שימוש והיסטוריות של התרבות, וגם מקרין את רוח תקופתו ואת הטכנולוגיות העתידיות המסתמנות. באמצעות הטקסטיל היא מפענחת את היחסים בין חומר וטכניקה, בין תהליך הייצור התעשייתי (או הפוסט־תעשייתי) לבין העבודה הגופנית והמגע הישיר בין אדם, גוף ואובייקט.

בעבודתה היא בודקת את האפשרויות ייצור בחומרים ובטכניקות עכשוויות, המעניקות למיומנויות המלאכה תכונות חדשות. בכך היא מוציאה אותן מהקשרן ההיסטורי ומשימושן המקורי ומטעינה אותן במשמעויות חברתיות, תרבותיות, פוליטיות ואסתטיות חדשות.

"אני מאמינה שבעולם רווי במוצרים מתועשים המיוצרים בייצור המוני, קיימת כמיהה לעבודה ידנית, אישית, אשר אוצרת בתוכה סיפור, נקודת מבט ועקבות של תהליך עבודה. מסיבה זו אני מייחסת חשיבות גדולה לא רק לשימור טכניקות מסורתיות, אלא גם לתרגום יצירתי של הטכניקות האלה לעולם מושגים עכשווי. לדעתי, טכנולוגיות תכנון וייצור פוסט־תעשייתיות מאפשרות ניתוח, הבנה, תיעוד ושימור מקיפים ומעמיקים של אומנויות מסורתיות, ובאותה מידה גם מזמינות פרשנויות מורפולוגיות, חומריות ותרבותיות מרחיקות לכת."

בשנים האחרונות, כאשר השפעתם השלילית של בני האדם על הסביבה ועל שינויי האקלים הולכת ומחריפה, התהיות לגבי מקומה כמעצבת גדלות. לכן היא משתדלת לבחון בקפידה את נחיצותו של החפץ עליו אני עובדת, לבנות את הסיפור שלו, ולהסתפק בייצור מוצרי צריכה שימושיים וארוכי חיים - ממוחזרים או מתמחזרים - שמונחים על ידי עקרונות הכלכלה המעגלית.

אפרת מרצה בכנסים רבים בארץ ןבעולם ועבודותיה השתתפו בתערוכות רבות, ביניהן ”עתיד עכשיו”, גלריה ג'וזף, פריז, באוצרות גלינה ארבלי (2022),  ”שוד ושבר”, שבוע העיצוב ירושלים, בבית הנסן, ירושלים באוצרות שחר קדם (2022), ”קופסא שחורה”, מוזיאון העיצוב חולון, באוצרות צוות המוזיאון )2021), ”גן העדן”, דיזיין ארט טוקיו, באוצרות טל ארז וענת ספרן (2019), ״חפץ אלים״ בשבוע העיצוב של ברלין באוצרות שירה קרת ואיתי לניאדו (2017) ועוד. 

designer-name

צילום: צילום: יואב פלד